06 January 2009

Infernul lui Dante, un parc de distractii

Data aparitiei: Marti, 15 Februarie 2000
Media: Evenimentul zilei

La 18 ani, incercind sa evite un copil, si-a fracturat coloana pe o pirtie de schi ; Desi e imobilizat intr-un carucior si nu poate misca decit capul, Vlad Ranetescu a urmat Facultatea de Limbi Straine din Bucuresti ; Are atestat si traduce, spre legalizare, acte si documente, pregatind si varianta romaneasca a unor carti celebre ; Solidaritate umana fara limite, in care mama si fiul in carucior au puterea a mii de oameni resemnati Portret de om frumos

Pe strazile cuminti din preajma Pietei Galati din Bucuresti se intind Bucurestii de altadata. Case boieresti, cu fatade roase, semn al scapatarii in anii socialismului, curti inghesuite, cu magazii si cotete, pomi batrini si-un aer tihnit, cu batrini care tradeaza prin toate miscarile ca lumea lor a trecut.

Pe Strada Luca Stroici, intr-un fund de curte, se afla o casa cu etaj. Daca nu s-ar fi inghesuit si altele pe locul strimt, mai ca ai vedea o cladire impunatoare, un fel de vila.

Aici locuieste unul dintre descendentii familiei Raneti, celebra in secolul trecut si in prima jumatate a veacului XX. In casa domina obiecte cu specific romanesc. Icoane, urcioare, farfurii de Horezu, policioare, lavite si straie. Se spune ca, intr-o buna zi, Nicolae Iorga ar fi trecut pe la unul din Ranetesti si ar fi zabovit mai multe ore pe aceeasi lavita pe care musafirul de astazi e invitat sa se aseze.

Vlad Ranetescu a fost o speranta. Avea talent la pian si a cistigat mai multe olimpiade de matematica. Cu inaltimea de 1,95 m, era cel mai zdravan elev de la Misu Batausu, cum spun elevii Liceului Mihai Viteazul.

In 26 decembrie 1991, cind avea 18 ani, Vlad Ranetescu cobora pe schiuri pe pirtia de la Poiana Brasov. Un copil i-a iesit in fata de dupa copaci. A incercat sa-l evite. A cazut si s-a trezit in spital. Avea coloana fracturata de la baza gitului. In cadere i s-a sectionat maduva spinarii.

De atunci, Vlad Ranetescu traieste intr-un carucior cu rotile, legat cu o cordeluta peste piept. Cu greu isi misca bratele. Degetele amortite par sa semene cu niste crengi. Si miscarile capului sint greoaie.

Cu toate acestea, Vlad Ranetescu este unul dintre cei mai curajosi si mai frumosi oameni pe care i-am vazut. Are o vointa pentru care nu exista inca adjective potrivite.

E plin de umor si spiritul sau ironic (semn al unei inteligente superioare) e mai degraba semnul unei detasari decit al unei revanse.

Vlad Ranetescu nu e un om resemnat. Dimpotriva. Viseaza, isi face planuri de viitor, munceste din greu. El si mama sa alcatuiesc impreuna cea mai graitoare statuie a frumusetii lui.

Rep: Ai vrut sa ajungi pianist?
Vlad Ranetescu: Era o moda in familia Ranetescu. Toata lumea trebuie sa treaca prin muzica clasica. Eu am facut pian. Dar il tradam mereu cu calculatorul. Pentru mine, pianul nu aduce a meserie. La noi in tara, ori esti extraordinar si esti primul, ori te chinuiesti. Sa fii pianist e o meserie care iti omoara viata, ca si gimnastica. De mic nu mai ai de facut decit un lucru. Sa exersezi.

Mi-a placut muzica, am cintat si in Corul de copii al Operei, cu Dan Grigore si Cristian Mihailescu. Dar ata ma tragea spre calculatoare. In 1991, cind toata lumea se gindea sa plece in strainatate, eu am dat la Inginerie matematica, la Politehnica, am visat sa prind o bursa in America, desi nu mi-am dorit niciodata sa plec din Romania. Politehnica s-a terminat cu acea coborire la schi!

Rep: Erai incepator?
Vlad Ranetescu: Eu? Schiez de la zece ani. Pur si simplu coboram si a iesit un pusti. M-am dezechilibrat si am ajuns cu capul intr-o stinca. Exact ca si Christopher Reeve. O miscare gresita si, crac!, s-a dus coloana. El a cazut de pe cal, eu, la schi, incercind sa nu lovesc un copil.

In momentul loviturii, din cauza socului iti explodeaza niste vertebre si brusc esti ca un casetofon scos din priza. Nu mai ai nici o legatura nervoasa cu corpul. Taietura ramine si impulsul electric al nervilor nu mai trece de sectiunea coloanei. Muschii nu mai sint inervati si nu mai raspund.

E o chestie extrem de simpla, dar care aduce dupa ea un infern, dar un infern adevarat. Fata de ce-am trait eu dupa accident, Infernul lui Dante e doar un biet parc de distractii.

Rep: Presupun ca in momentul in care te-ai trezit in spital ai avut o cadere psihica. Nu te-a batut gindul ca pentru tine a venit sfirsitul lumii?
Vlad Ranetescu: Stiti ce inseamna sa nu poti vorbi si sa-l auzi pe doctor linga tine cum spune ca nu incepe operatia ca nu mai ai nici o sansa sa traiesti?

Pe urma totul a fost ca intr-o telenovela. Bunicul meu o crescuse pe sotia doctorului si doctorul, in momentul in care a aflat, s-a hotarit sa riste. Bunicul a fost bun prieten cu N. Steinhardt. (Statea la doua case de noi - zice mama dintr-un colt). Mama, te rog sa ma lasi in pace ca de-aia mi-a dat partidul gura!

Si Gheorghe Panosa mi-a scos schijele de la vertebrele distruse. Inainte de asta m-au ras in cap, mi-au dat doua gauri si mi-au introdus o potcoava pentru a-mi face asa-zisa elongatie de coloana. Se face foarte rar.

Rep: Erai constient?
Vlad Ranetescu: Tot timpul! Si am realizat ca am sanse minime.

Rep: Psihic, cum Dumnezeu ai rezistat?
Vlad Ranetescu: Poate ca am rezistat din inconstienta. Un om in situatia mea s-ar omori singur. Iti trebuie si un ajutor de undeva de sus, si tot nu e suficient. De fapt, e imposibil sa spui ce-i trebuie unui om care nu mai are nici o sansa ca sa reziste unui asemenea accident si mai ales urmarilor acestuia.

Nu-i doresc nimanui o asemenea experienta. Ceva mai rau in viata asta nu poate fi imaginat.

Rep: Mai sperai ceva? Nu era un lux sa te gindesti la supravietuire?
Vlad Ranetescu: Sase luni am stat in spital, cu temperatura 42, cu imobilizare, cu consecinte asupra metabolismului. De fapt, neurologia ramine un mister. Doctorii fac eforturi sa trateze un efect. Medicina n-a ajuns pina acolo incit sa poata interveni la cauza. Corpul reactioneaza miraculos de ciudat. Si psihicul.

Pentru mine, dupa primele zile cind totul mi se parea pierdut, prietenii au insemnat principalul medicament. Era in salonul meu un pelerinaj ca la Mecca.

Personalul era de-a dreptul terorizat de acel du-te-vino. Tot prietenii m-au ajutat sa fac facultatea.

Sint primul tetraplegic care face o facultate in Romania.

N-am mai continuat ingineria matematica. La un moment dat m-am gindit, ce facultate poti face cind nu poti sa scrii? M-am transferat la limbi straine si am facut engleza-franceza-italiana.

La matematica, orice minte ai avea trebuie sa pui ceva pe hirtie. Or, cu limbile straine era altceva. Eu invatasem de mic, cu bunica. Ea a facut doua facultati la Sorbona. Cu ea invatasem engleza si franceza. Mai tirziu am prins repede si italiana, si spaniola.

Rep: Cum reuseai sa mergi la cursuri, sa-ti iei notite?
Vlad Ranetescu: Cu ajutorul prietenilor. Isi faceau timp cu rindul sa ma duca la facultate cu masina, s-o ajute pe mama sa ma duca pe scari cu caruciorul.

A fost un chin, dar profesorii au fost intelegatori. Dupa ce-au inceput sa ma cunoasca, au inceput sa fie solidari cu mine.

La inceput au fost socati. Si eu as fi fost daca as fi vazut unul legat in carucior ca vrea sa termine universitatea. Pe urma nu mi-a fost usor sa asist la cursuri sub privirile a o suta de fete.

Stiti ce inseamna sa te priveasca doua sute de ochi ca pe o papusa, ca pe o curiozitate? Si eu chiar sint o papusa pe care, daca o lasi, cade, care are sensibilitate doar pina la baza gitului, restul fiind inert! Nu stiu! Si nici un om care este sanatos nu poate sa-si imagineze.

Si omul acesta sanatos, cind il doare capul sau stomacul, se plinge. Poate ca daca te-ar cunoaste, multi s-ar trezi, ar avea curaj, nu s-ar mai considera nenorociti sau nefericiti!

Stiti ce inseamna sa faci o facultate avind nevoie, la fiecare deplasare la curs si inapoi, de cel putin trei oameni? Si asta, vara, iarna, pe viscol, pe caldura, in lifturi in care nu incape caruciorul, pe scari care nu au banda de coborire pentru handicapati?

Rep: Cred ca ati ajuns ca mama si fiul sa alcatuiti o singura fiinta!
Vlad Ranetescu: Nu ne-am vaitat niciodata, nu am cerut nimic de pomana. Am strins din dinti si ne-am jucat sansa noastra intr-o batalie cu nenorocul. Si cei din preajma au contat. Cine a intrat la noi in casa a trecut imediat la calculator si a batut. Mi-am cumparat marile dictionare pe CD ROM si fiecare prieten are zeci si zeci de ore de tastare pe computer.

Am vrut sa fac si a doua facultate, dar taxa este enorma. Eu am o pensie de numai 200.000 si dreptul la un insotitor. Tot o s-o fac cindva.

Am un prieten in America. Tocmai mi-a trimis un e-mail. Mi-a scris despre eforturile lui Christopher Reeve care e prieten cu Spielberg, cu Robin Williams si cu multi actori de la Hollywood, care au investit enorm in cercetare si au descoperit ceva si peste doi-trei ani se va putea face ceva in fracturile de coloana. Si atunci o sa fac si Academia de Studii Economice!

Rep: Cum merge cu traducerile pentru legalizare?
Vlad Ranetescu: Nu am prea multe, inca nu am vad. Am citiva clienti. Mai dau si meditatii. Acum traduc o carte pentru Editura “Compania”. In rest, citesc. As vrea sa-i multumesc domnului Liiceanu pentru cartile pe care mi le trimite.

Rep: Nu-i urasti pe oameni ca sint intregi, ca se misca liber si tu nu poti?
Vlad Ranetescu: Doamne fereste! Eu sint un om optimist. Ma enerveaza doar cei care au un deget sucit sau o mina si isi iau certificat de handicapat sa nu plateasca impozite. Acum s-a scos si asta. Trebuie sa platesc impozit!

Medicamente compensate nu gasesc. Si cu toate astea, ne descurcam. (Intervine mama: Ce se va intimpla cu el cind eu nu voi mai fi? Nimeni nu se ocupa de ei! Nu exista o preocupare si o legislatie pentru integrarea handicapatilor).

Am fost in Norvegia, invitat. Erau programe pentru handicapati, concerte, concursuri, jocuri si conferinte. Asa cum sint in carucior, campionul Norvegiei la schi nautic m-a urcat pe o plansa si a facut cu mine citeva ture pe un lac.

Poate intr-o zi prejudecatile oamenilor se vor sterge si ei vor intelege ca si noi avem dreptul la viata, la libertati, chiar la o anumita protectie.

Rep: Ai nevoie de ceva special? Ce ti-ar putea da semenii tie?
Vlad Ranetescu: Mie, in mod special, nimic! Eu am familie, am prieteni. Dar sint multi nenorociti, handicapati pe care nu-i ajuta nimeni. Putrezesc intr-un pat si se sting singuri. Eu as minia pe Dumnezeu sa zic ca o duc greu. Se poate si mai rau!

Rep: Iti faci insemnari zilnice? Scrii un jurnal?
Vlad Ranetescu: Toti mi-au zis, scrie o carte! De ce? Exista destula suferinta pe lume. Mai adaug si eu o poveste sumbra? De ce? Eu sint optimist si sper ca nu peste multa vreme se va descoperi ceva si voi cobori din carucior. Eu nu sint bolnav de bingomanie, sa astept ca alti romani sa-mi cada din cer miliardul sau milionul. Imi cistig existenta!

Rep: Care e valoarea cea mai mare pe care ai descoperit-o din carucior?
Vlad Ranetescu: Prietenia! Domnule Nistorescu, eu traiesc, am facut facultatea multumita prieteniei. Prietenia cu mama, cu tata, cu colegii de liceu si de facultate, cu apropiatii familiei. Situatia mea a generat reactii de solidaritate umana pe care nu mi le-am imaginat niciodata. In fata unei nenorociri, multi oameni sint frumosi, sint generosi, au puterea sa se ridice chiar si impotriva sortii.


// = // = // = //

Daca stii vreun articol asemanator despre oameni cu performante remarcabile, te rog sa mi-l trimiti si mie pe adresa mirceaenescu @ gmail . com (scrie adresa de email fara spatii) pentru a-l publica pe acest blog. Multumesc!

No comments:

Post a Comment


Cele mai citite articole de pe blog

Marturii despre acest blog si despre cartea "Cum sa gasesti noi clienti"


"Mircea, te felicit pentru modul explicit in care ai redactat ""prima ta carte"": „Cum să găseşti noi clienţi“ si iti multumesc pentru modalitatea pe care ai ales-o de a ne pune la dispozitie gratuit tips & tricks pe care un novice intr-ale vanzarilor le poate identifica citindu-le cu efecte mult indulcite fata de cazul in care ar lua contact cu ele direct in dialogul cu potentiali clienti. Iti urez succes, Mircea, in dezvoltarea proiectelor si cursurilor de vanzari pe care le gindesti si astept cu nerabdare sa rasfoiesc continuarea naturala a primei tale carti: „Cum să câştigi rapid încrederea clienţilor“. Cu respect, Daniel Butnaru, Director Executiv, PROFESS TEAM SRL”


"Am citit cartea ta precum si toate aricolele de pe blog. Consider si acum ca, oricat de multe cred ca stiu, citind cartea ta si articolele tale ajung la concluzia ca sunt foarte multe de invatat… Oricum, am recomandat blogul tau multor colegi si prieteni, mai ales acelora care lucreaza in vanzari. Speram ca in viitor sa te putem invita la sediul nostru pentru un curs de vanzari (pentru unii este imperios necesar…). Cu respect, Georgian STEFANESCU, Director Proiect - Hidroizolatii Speciale - Firestone Buiding Products "

“Referitor la cartea "Cum sa gasesti noi clienti" pe care am printat-o, studiat-o din fila in fila, nu pot decat sa am aprecieri de calitate, bune idei practice, pe intelesul oricarei persoane cu viziune si nu mai departe faptul ca se pliaza perfect pe aceasta perioada de "criza". E aproape un curs de vanzari gratuit. Indiferent de persoana care o studiaza, indiferent de perioada de activare in domeniul marketingului, agent vanzari etc. acest document este mai mult decat necesar si util pentru piata romaneasca. La mai multe editii. Cu consideratie, Mircea Cazan, SC Tempo Regal SRL, firma de consultanta si scriere de proiecte structurale nerambursabile cu finantare europeana.”

“Ma aflu la inceput de drum in acest domeniu foarte dificil: vanzari. Am facut acest pas si pentru ca mereu am vrut sa imi tastez capacitatile in aceasta privinta. Mi se pare deosebit de dificil sa vinzi. Orice. Si cred ca, si din acest punct de vedere, cine reuseste poate fi considerat fara echivoc un om de succes. Faptul ca am citit cartea dvs. (pe nerasuflate) m-a facut sa imi structurez cu mai multa claritate metode si tehnici de vanzare eficiente pe care si eu le inchipuisem sau gandisem, dar fara a avea o abordare clara a acestor probleme. Asa ca tin sa va multumesc pentru experienta oferita, pentru cursul dvs. gratuit de vanzari, iar faptul ca reusesc sa aplic metodele citite imi da curaj sa sper ca evolutia mea va fi una pozitiva. Va urez mult succes in continuare! Adriana Padeanu”

"Un simplu multumesc pentru sfaturile oferite in cartea dumneavoastra. Sincer am facut ceea ce nu am mai facut de mult AM SUBLINIAT pasaje intregi din carte pentru a regasi informatiile cat mai usor. Intentionez sa-mi deschid o mica afacere care se adreseaza direct persoanelor fizice si aveam mare nevoie de indrumare, de un curs de vanzari. Inca o data va multumesc pentru ceea ce faceti. Simona Stanila"

"Ma numesc Vanea Aniko. Lucrez in vanzari de cca 15 ani. Deosebit de folositoare "cartea". Mi-a facut placere sa o citesc. Scurt, concis la subiect. Idei realiste si ok. Multumesc si cat mai multe satisfactii! Cu stima, Vanea Aniko"

“Este bine venit un blog ca al tau pentru oamenii din vanzari sau pentru cei ce vor sa devina. Eu lucrez in vanzari de 10 ani, dar periodic caut pe internet articole despre arta de a vinde si asa am gasit si blogul tau. Odata cu trecerea anilor de munca in vanzari am avut perioade in care ma credeam cel mai bun si asa uitam deseori de pasii vanzarii crezand ca relatia cu clientul imi rezolva toate problemele. E bine sa ne improspatam cunostintele periodic si sa mai participam la un curs de vanzari. Felicitari pentru initiativa ta si iti doresc mult succes in continuare! Ardeleanu Iulian, reprezentant vanzari”

“Am inceput sa va citesc in octombrie 2010, iar 2 saptamani mai tarziu am reusit sa obtin un job destul de bun si exact in domeniul in care mi-am dorit. Dvs. m-ati ajutat in proportie de 70% prin prezentarile pe blog a multor situatii cheie. In prezent totul merge bine, am reusit sa imi formez un anumit caracter indreptat spre captarea atentiei, castigarea increderii in special persoanelor straine. Sunt counter sales representative. Am reusit impreuna cu colegii sa construim o baza stabila de clienti si in continua crestere pe rent a car, avand in vedere ca am plecat de la 0 acum 3 luni si ne-am bazat doar pe clienti la liber. In continuare incercam sa castigam cateva proiecte pe clienti corporate si se pare ca ne apropiem de un succes mare. Multumesc pentru cursurile gratuite de vanzari de pe blog si pentru sfaturile utile care m-au ajutat si incurajat sa ajung bestseller. Cosmin Predeleanu, Counter Sales Representative, Eco Car Rental, Hertz Lease Fracizee, Henri Coanda Airport”

“Citind cartea dvs. m-am regasit in totalitate ca vanzator si regret ca dupa 11 ani de vanzari nu am avut ocazia la inceput sa am parte de un curs de vanzari structurat si concret asa cum am citit in cartea dvs. Insa si acum dupa atatia ani pot spune ca am redescoperit noi tehnici si ca mereu trebuie sa te perfectionezi in munca de vanzari. Cu stima, Georgian Anton”

“Imi place cartea dvs. deoarece sunt tehnici intr-adevar aplicabile in Romania, nu copiate din experienta de afara. Cu stima, Vasile Ilie”

“Mi-a placut cartea dvs. in primul rand pentru ca e foarte bine structurata si pe intelesul tuturor. Va citesc toate articolele, practic niste mici cursuri de vanzari. E tare faza si cu Google si chiar am folosit-o. A mers. Cu respect, Costel Olaru”

“Am gasit blog-ul dvs. din intamplare frunzarind pe internet, mi-a placut abordarea simpla si concisa, bibliografia recomandata si usurinta in exprimare de care de multe ori ati dat dovada. De aceea am recomandat numeroase articole echipei mele de vanzari si am incercat sa-i impulsionez sa foloseasca informatiile respective. Cu stima, Radu Andrei Ciobanescu, Coordonator Vanzari, BCR Banca pentru Locuinte”

“Am citit cateva articole scrise de dumneavoastra acum 2 luni. Pana atunci ma credeam cel mai tare in vanzari. Dupa ce m-am inscris pe site si m-am documentat mai bine si dupa ce am citit si cartea "Cum sa gasesti noi clienti", mi-am dat seama cat de mult ma inselasem in privinta carierei mele. Am facut parte din categoria majoritara a vanzatorilor mediocri. Va multumesc pentru cursurile dvs. de vanzari si pentru posibilitatea de a ma slefui in domeniul care-mi place. De abia acum invat arta vanzarii. Cu respect, Claudiu Dragan”

"Blogul tau l-am gasit pe linkedin. Am dat click si am inceput sa citesc. De la primele articole am gasit lucruri noi si asta ma face sa citesc in continuare restul articolelor. Ma ajuta in activitatea mea si sper ca in curand sa imi construiesc o cariera in domeniul acesta, aplicand sfaturi inclusiv de la tine. Ma bucur ca am gasit pe cineva care scrie si da sfaturi bune despre vanzari si in limba romana. Cartea inca nu am reusit sa o parcurg, dar sunt sigur ca e plina de sfaturi utile, la fel ca si blogul tau. Succes in continuare! Ovidiu Lechintan, Consultant Financiar (credite, refinantari, leasing, produse de economisire), Broker de Asigurari (RCA, Asigurari de Locuinta, Asigurari de Viata)"

“Ce mi-a placut cel mai mult? Ca informatiile sunt de mare valoare, ca sunt structurate pe teme (in acest fel poti reveni cu usurinta la ele, cand ai nevoie), ca dai exemple de pe teren (cum se spune). Multumesc pentru toate cursurile tale de vanzari online si pentru toata invatatura si experienta puse la dispozitie. Adriana Constantinescu”

“Am rasfoit ideile dvs. in momentul cel mai bun cu putinta: mi-am schimbat locul de munca, reprezentant vanzari la o firma de IT. Nu pot sa va spun cat de mult mi-au folosit indrumarile dvs., in fond, niste mini cursuri de vanzari. La fostul loc de munca eram asistent vanzari. Clientii intrau in magazin avand deja o idee despre ce anume doresc sa cumpere sau nu. Ei bine, aici, trebuie sa-i conving sa ''intre in magazin'', este un job plin de povocari si satisfactii. Cu multumiri, Nicoleta Craiu”

“Imi place foarte mult blogul tau, il accesez destul de des si il recomand si celor care au nevoie de un sfat, de o idee in vanzari, poate chiar de un curs de vanzari. Gaseti tot felul de lucruri utile, in vanzare, doar printr-un simplu clik, fara sa platesti ceva, mai ales ca acum cam totul COSTA. Voi astepta cu drag in continuare informatii si noi lucruri pe blog... ci cine stie poate vreodata voi putea avea onoarea sa particip si eu la un training/curs de al tau. Raluca Lupascu, Business Sales Representative, Orange Store, Iasi”

“Lucrez doar de 3 ani in vanzari si consider ca, desi multe din tehnicile prezentate de tine sunt bine cunoscute sau “macar” de bun simt, “fineturile” prezente in exemplele tale sunt de aur. P.S. – sper sa iti gasesti timp si pentru un material orientat catre cautarea si abordarea vanzarilor pe proiecte. Va multumesc, Florin Cristea, Aquatic Division Manager, Augment SRL”

“Mircea, mi-a placut teribil metoda de abordare a unui managing director al unei mari companii. Indraznet! Constructia adresei de e-mail, mesajul inteligent, tactica adoptata. Magistral! Cartea este perfect targetata pe specificul romanesc, 100% grad de aplicabilitate, informatie extrem de bine organizata, sintetica, concludenta. Nici nu am senzatia ca parcurg un text pe monitorul impersonal. Parca purtam o discutie, fata in fata, la masa de lucru, parca as fi intr-un curs de vanzari. O discutie in care raspunsurile tale imi anticipeaza fiecare semn de intrebare. Exemple multiple, practica adevarata...! Aur curat! "Cum sa gasesti noi clienti" mi se pare cel mai interesant training la care am asistat pana acum. Iti multumesc pentru darul tau! Absolut de nepretuit! De fapt am impresia ca este UNICA in peisajul autohton de profil! Felicitari pentru o carte remarcabila! Le astept si pe cele ce vor veni! Le-am rezervat un "raft" special in biblioteca mea! :) Cu tot respectul, dar si cu drag, Catalina Dumitrascu, copywriter, Rentrop & Straton. PS. Sesiune de autografe, cand?”

“Sunt foarte interesante si usor aplicabile cam toate articolele pe care le-am citit. Cel mai important este ca atunci cand intru intr-un blocaj, articolele dvs. ma ajuta mai mult decat credeti si, pentru asta, va multumesc. Stoica Laura-Kinga, Reprezentant Comercial, Wurth Romania SRL”

“Doresc sa-ti multumesc pentru informatiile utile, punctuale si cu efect imediat. Imi sunt extrem de utile abordarile "la rece" si "la cald" din carte. Mi-au placut foarte mult si exemplele cu dialogurile foarte expresive. Felicitari! Claudiu Nemes“

“Am aflat de dvs. si de cartea dvs. dintr-un e-mail trimis de directorul nostru de vanzari care ne sfatuia sa citim cartile dvs. spunandu-ne ca sunt foarte interesante, foarte instructive, ca te determina sa privesti cu alti ochi abordarea clientului din fata ta. Da, intr-adevar pune in evidenta un mod de abordare profesionist si bine informat. Cu respect, Madalina Mihaila“

“Imi place cartea ta. Este extrem de lamuritoare, dar nu se pierde in divagatii aiurea. Se poate folosi cu eficienta maxima, concret, la subiect, pe capitole, pe articole, cum vrei: vreau sa aprofundez tehnicile de abordare, deschid acolo, cum obtin mai mult, deschid acolo. E bine structurata, detaliind si rezolvand multe din problemele domeniului vanzarilor. Valentin Negraia”

“Cel mai mult mi-a placut la cartea dvs. modul in care ati reusit sa transmiteti ca orice este posibil daca ai incredere in tine si daca pui in aplicare cateva tehnici. Trebuie sa recunosc ca aparent lucrurile pe care le spuneti par usoare, dar in momentul in care incepi drumul catre castigarea unei recomandari din partea clientilor tai iti poti analiza singur reusitele in acest domeniu. Va multumesc pentru sfaturile oferite! Gianina Toma, Bucuresti”

“Nu o sa va spun ca sunteti cel mai grozav sau cel mai tare, dar vreau sa va spun ca tot ce am citit mi-a fost de mare ajutor. Daca mai primesc si alte informatii o sa fiu foarte multumit, daca nu ganditi-va cat o sa fiti de multumit ca ati ajutat un incepator. Va multumesc si sper sa ajutati cat mai multi cu cursurile dvs. de vanzari. Cu toata stima, Coste Radu Bogdan”

“Activitatea mea presupune, printre altele, si inzestrarea consultantilor cu diferite tehnici ale vanzarii, iar astazi trebuie sa recunosc adesea ca tehnicile clasice nu mai functioneaza intotdeauna. Acesta este lucrul care m-a determinat sa caut pareri ale unor alti specialisti si solutii alternative de abordare a clientilor. Din punctul meu de vedere, cartea dvs. raspunde astfel unei necesitati obiective, deci este foarte folositoare. Acesta este motivul pentru care am grija sa discut constant cu consultantii din echipa mea tehnicile recomandate de dvs. Va multumesc si va doresc mult succes in tot ce intreprindeti! Letitia Birziche

“Citesc cu mare placere informatiile puse la dispozite de dvs., ma ajuta sa imi mai imbunatesc spiritul de vanzator. Referitor la carte mi-a placut pentru ca este “ancorata” in realitatile din Romania. Va multumesc ca faceti asta si ma astept sa o tineti tot asa. Cu stima, Ionel Constantin, Sales Representative, Tarmac Romania”

“Lucrez in domeniul vanzărilor si blogul tau este o sursa de inspiratie pentru mine, iar cartea ta este... cireasa de pe tort! Felicitari! Apreciez mult faptul ca este punctuala, practica, usor de aplicat si... GRATUITA! :-) Adrian Albu, Consultant independent in Alimentatie Sanatoasa si Stil de Viata Sanatos”

“A fost o mare placere sa descopar blogul tau “din intamplare”. De atunci ma tot intorc la el pentru ca regasesc de fiecare data articole scrise atat de firesc ca am impresia ca sunt in fata ta si asta inseamna un mare confort pentru mine. In plus, faptul ca aduci in articolele tale o multime de exemple din domenii diverse, ma transpune in tot felul de situatii de viata si asa invat foarte repede si... imi doresc sa particip la unul dintre cursurile tale. Iti multumesc pentru tot ceea ce impartasesti si daruiesti in acest blog, Zoia Zarnescu, Trainer BCR”

“Recunosc ca am gasit cartea dvs. din intamplare. Clientii pe care care trebuie sa-i gasesc si sa le vand serviciile sunt persoane in cautare de loc de munca. In acesta carte asemanatoare cu un curs de vanzari am descoperit moduri de abordare la care nu ma gandisem sau care nu credeam ca vor "merge" la specificul activitatii mele. Cu stima si ganduri bune, Ileana Popa, Ploiesti”

“Am citit cartea dvs. "Cum sa gasesti noi clienti" si am fost foarte multumit de toate detaliile despre relatiile cu clientii finali. Am studiat si alte carti si sincer va spun, ca dvs. dati exemple cat mai concrete si va puneti exact in pielea vanzatorului. Va multumesc frumos pentru toate datele furnizate si va doresc succes in continuare. Tudor Gerghel”

"Marea mea problema in activitatea pe care o desfasor o reprezinta obtinerea de referinte. Chiar si de la clienti multumiti si care au cumparat produsele financiare pe care le-am prezentat. Stiu si de ce nu primesc referinte: - nu stiu cum sa le cer (desi managerul meu imi da tot timpul indicatii despre asta); - cand vad fata de "zid" la o astfel de intrebare, imi cam dispare siguranta pe care am afisat-o pana atunci si o las mai moale, adica nu mai insist (deci nu fac parte din cei 10% de care ati mentionat in carte); - niciodata nu am cerut mai mult. Si imi tot doream sa gasesc "o formula minune" de abordare pentru referinte. Am gasit exemple in cartea dvs. si o sa le adaptez la activitatea mea. Si... o sa va tin la curent cu reusita mea! (Think positive!) Va multumesc, inca o data, pentru aceasta oportunitate pe care mi-ati furnizat-o prin intermediul acestei carti, practic un curs de vanzari. Cornelia Ghica, Consultant ING Asigurari de Viata, Rm.Valcea"

“In cartea “Cum sa vinzi cu succes” sunt redate cazuri concrete si exemple intalnite in viata de zi cu zi a oricarui vanzator. Nu am foarte multa experienta in domeniul vanzarilor (aproximativ 2 ani), incep sa inteleg principiile care stau la baza unei bune vanzari, mai am mult de invatat, de fapt cu totii avem de invatat pe zi ce trece si acesta este motivul pentru am sa continuu sa citesc articolele tale cu placere. Cu stima, Dr. Ignat Valeriu”

"Am auzit de dvs. de la o colega, careia i-am multumit pentru recomandare si am citit cartea “Cum sa gasesti noi clienti”. Multe lucruri le-am aplicat fara sa-mi dau seama, altele am avut norocul sa le invat din carti recomandate si le-am aplicat, iar altora nu le-am dat atentia cuvenita. Va felicit pentru initiativa de a furniza o baza (de pornire sau verificare) pentru noi cei ce "traim in vanzari" prin impartasirea experientei acumulate." Ciprian-Florin Hategan, Reprezentant comercial, Esox Informatica

"Am citit cartea pe care am primit-o si am obtinut cateva informatii foarte utile pentru viitor. Undeva la inceput pomenesti ca agentul de vanzari va trebui sa discute cu mentorul sau. Din pacate eu nu am asa ceva si nu sunt putine situatiile in care as avea nevoie de un sfat de la o persoana competenta si de incredere - “mentor” . Oricum, vreau sa iti multumesc pentru sfaturile primite din cartea ta. Cu stima, Florin Codreanu"

“In primul rand as vrea sa va multumesc pentru faptul ca v-ati gandit sa ajutati in acest fel persoane ca mine, de exemplu, care habar nu au cum trebuie sa procedeze pentru a avea succes in vanzari. Tot ce am citit pana acum mi se pare extrem de interesant si de folositor si sunt convinsa ca o sa-mi fie de mare ajutor. Consider ca recomandarile si tehnicile dvs. au la baza respect si apreciere fata de noi insine in primul rand si apoi fata de posibilul client, ceea ce ma face sa le aplic cu incredere! Cu stima, Ruxandra Apostol, reprezentant LR Health@Beauty Systems”

“Articolele dvs. creaza dependenta! Sunt binevenite intr-un mediu de vanzari alterat cum este cel din Romania. Mi se pare interesant sa existe o comunitate care sa aiba ca subiect vanzarile. Tot ce exista in Romania se bazeaza mai mult pe “dezbina si condu”. Cu deosebita stima, ing. Sabian Ionescu, Area Sales Manager”

“Pot sa spun ca ceea ce scrieti ma ajuta foarte mult in ceea ce fac. In momentul de fata sunt director de vanzari la o firma din Oradea care se ocupa cu vanzarea si montarea sistemelor de incalzire cu panouri solare. Aici, in prima faza, am fost reprezentant de vanzari dar mi s-a acordat MULTA incredere desi nu aveam experienta necesara pentru postul de director vanzari. Pot sa spun ca imi prind foarte bine sfaturile si tehnicile expuse de dvs.!!! Cu stima, Vlad Kormos, Director Vanzari, PG SOLAR SYSTEMS”

"Daca ar fi sa iau in calcul si perioada studentiei cand am activat in domeniul vanzarilor, atunci pot spune ca lucrez in acest domeniu de min. 15 ani. Rar mi-a fost dat sa citesc articole atat de bune ca ale dvs, foarte concrete si pline de solutii la intrebari fara sfarsit. Promit sa revin pe site-ul dvs. si de fiecare data cand am sa folosesc sfaturi care sa ma inspire, sa va scriu. Am urmat si un curs de NLP si tare ma bate gandul sa imi incerc sansele in domeniul coaching-ului pe probleme de vanzari, management si eficienta. Cine stie, poate nu intamplator am dat de dvs. Mult succes si felicitari pentru tot ceea ce faceti! Cu multa consideratie, Rodica Cormos. P.S. Atata timp cat exista excelenta in serviciile pe care vrei sa le vinzi si respect fata de nevoile clientului, aproape ca nici nu simti ca faci o vanzare, nu-i asa? Pana la urma eu cred ca asta este cheia succesului, dorinta permanenta de autodepasire, dar nu fata de propria persoana, ci fata de ceilalti care au nevoie de tine. Sa fii un bun consilier si nu un bun vanzator, si atunci automat vei deveni un bun vanzator."